Thursday, December 31, 2009

Despre porcul de Craciun

In mod normal nu cred ca as fi scris ceva despre acest eveniment indragit de unii ( adica eu) si evitat de altii ( sensibilosii + prietenii animalelor).
Acum ca e vacanta am vreme destula sa ma relaxez si sa ma mai uit la TV, totusi incerc sa evit pe cat posibil posturile romanesti; din intamplare am nimerit pe ceva antena da nu mai stiu exact care si era acolo proaspat recrutatul Bendeac intr-o declaratie despre taiatul porcului - clar impotriva, defapt cam tot timpul cand ajung pe postul ala prind doar declaratii anti-romanesti, afirmatii si analize despre cat de najpa suntem noi ca popor si asa mai departe. Vad zilnic scene care nu ma prea fac sa fiu mandru ca sunt roman dar sa te mai si lauzi cu asta la teve... mi se pare de prost gust. A! si inca un detaliu la emisiunile astea - cei care le prezinta si invitatii asa se uita unii la altii de parca ar fi copii la gradinita care intreaba asa din priviri daca au zis bine poezia, deci clar regizat si prestabilit, jurnalism de 2 bani, fara tigari.
Sa revenim - Bendeac si taiatul porcului .
Pentru mine taiatul porcului e un eveniment placut, tin de porc fara emotii cred ca l-as si impunge la fel de linistit, inghet de frig dimineata cu "porjolit" si curatat, pus pe o masa improvizata afara si apoi "hentelit" - la fel se adauga frig de obicei rezolvat cu 2-3 shoturi de palinca. E un eveniment traditional din Ardeal, aici se cresc porci de sute de ani, la tara sunt chiar turme de porci, taiatul porcului nu se realizeaza asa oricand si de catre oricine, e aproape o arta, trebuie sa stii cum sa tai porcul ala, are partile lui bine stiute. Prin asta nu cred ca esti un salbatic sau un sadic care are grija 1 an sau 2 de porc si apoi il ucide cu sange rece ca i lene sa mearga pana la pravalie sa ia 2 kile de carnati. Asta inseamna sa cresti la bloc intre betoane, orice altceva decat gri-beton pare ciudat si salbatic.
Deci a fi un asa zis "aparator al porcului" in asemenea momente si in aceasta regiune e de-a dreptul penibil, e cam ca si cum ai vizita niste chinezi si le-ai spune ca orezul ingrasa sau unor olandezi ca e scarbos sa mananci melci .
Am avut o discutie cu un amic finlandez, crescut si el la tara si zicea ca sunt si pe acolo din astia... salvatori ai animalelor domestice - un grup de activisti au dat drumul in padure unor vaci de la o ferma si s-au bucurat pentru fapta lor dar au ramas profund surprinsi seara cand vacile s-au intors singure la grajduri pentru muls si somn - e mai comod si mai cald decat in padure .

ps: m-am tot gandit daca sa scriu sau nu postul asta dar a trebuit! e ultima zi din 2k9. :D


No comments: