Friday, June 24, 2011

22 Iunie 1941

O zi in care oficial s-a dat ordinul " Ostasi, va ordon treceti Prutul! ". Fara discutie a fost o decizie corecta si unanim acceptata, chiar daca am facut-o in alianta cu Germania nazista, altfel sigur nu aveam nici o sansa. Trecerea Nistrului mai departe spre rasarit e oarecum discutabila, aveam o intelegere cu nemtii si nu puteam doar sa zicem, 'noah, multam fain, success in continuare, pe noi numa atata ne-a durut'.
Merita sa ne amintim de ei si sa aratam respect pentru inaintasi.
A fost din pacate fara prea multa publicitate prin presa, noroc cu presedintele care a scos puiul pe gura si a zis pe sleau ce era de zis, 'le roi' ne-a tras-o la intelegere cu rusii.
Ca fost purtator de uniforma militara e de inteles respectul si pretuirea presedintelui pentru Antonescu, un simbol de onoare si virtute militara, ca politician poate ca nu a fost cea mai inteleapta miscare posibila, oricum nu mai are nimic de pierdut din moment ce nu mai are drept sa candideze, si-a permis sa spuna lucrurilor pe nume si cred ca inca o sa isi mai permita.
Maresalul Antonescu a fost un om de mare integritate morala si cu multa atitudine daca pot sa zic asa. Hai sa spicuim un citat:
"și-a clamat notoriu moralitatea prin refuzul de a se așeza la masă cu regele acompaniat de Elena Lupescu, pe motiv că nu stă la masă alături de-o c... (metresă)".
Totodata era recunoscut pentru atitudinea militareasca dura si pragmatica remarcata si apreciata de regele Ferdinand in primul razboi mondial cand armatele romane au cucerit Budapesta.
Prin comparatie 'le roi' a luat parte la lovitura de stat din '44 si l-a arestat pe maresal semnand practic condamnarea la moarte pentru jumatate din cei ~150 mii soldati romani luati prinzonieri de sovietici. A abdicat in '47 si unii istorici spun ca a fost fortat de comunisti si amenintat ca vor fi executati 1000 de detinuti politici.


No comments: