Monday, October 29, 2012

RIP Sisu!

S-a stins Domnul profesor Gheorghe Sisestean.
Poate cel mai bun profesor de la Facultatea de Stiinte Socio-Umane din Oradea. Un om deosebit de o cultura extraordinara. Un om simplu, de la tara despre care nu ai fi zis ca e profesor universitar daca l-ai fi intalnit in oras la piata sau in vizita prin satele vechi uitate de prin N-V tarii. In momentul in care iesea din Universitate si se urca la volanul daciei albastre, neintretinute, era un roman oarecare, un om de la sat, cu griji si probleme, dar totusi linistit si impacat cu soarta. Intr-o pauza dintre cursuri ne-a marturisit ca nu are insomnii din cauza ideilor despre cine stie ce probleme existentiale asa cum se "lauda" cine stie ce mari filosofi. Stia sa vorbeasca cu oricine, oriunde. Cunostea extrem de multa lume si mai ales cunostea foaaarte bine satele din aceasta zona a tarii. Un profesionist desavarsit.
Ne-a invatat antropologie, istoria ideilor si credintelor religioase, sociologie rurala si mai ales, pentru cei care au vrut sa auda ne-a invatat sa gandim si sa fim oameni.

Un om extrem de popular si iubit de studenti, fara a face rabat de la exigenta si calitatea cursurilor. Ne-a dus in excursie prin Maramures, pe granita de nord, la manastiri si locuri vechi uitate de lume si de timp. Ne-a dus la o cercetare de teren pe satele din zona Cehul Silvaniei, ne-a indrumat lucrarile de Licenta si am stat de vorba cu multa placere chiar si dupa terminarea studiilor. In urma unei discutii online ramasesem sa iesim la o bere aici in Debrecen, candva... pentru ca mai venea prin zona sa tina cate un curs la universitatea locala. 

1 comment:

malina said...

foarte frumos ai scris despre el! s-ar fi bucurat de cuvintele tale!