Wednesday, February 18, 2015

Isteria statuilor

Greu de trecut peste scandalul mutarii statuii lui Mihai Viteazul din Piata Unirii in Parcul Olosig.
Aparent majoritatea saiturilor cu tenta nationalista au titluri mari si grele gen: Mihai Viteazul batjocorit la Oradea, Istoria si patriotismul la cimitir, etc etc.
Asa sa fie oare?
De la inceput impresionanta statuie a fost executata intr-un bun spirit romanesc-comunist, adica prost. Cantitate multa, calitate putina. Regretabil este ca o intreaga armata de rezervisti (care au si platit pentru statuie in anii '90, plus bani de la buget chiar 1 milion de E!!!), cu prententii de intelectuali bine educati, unii chiar cu titluri de doctori in istorie nu cunosc niste legi bine stiute despre heraldica statuilor.
"...modul în care sunt reprezentate picioarele calului arată cum a murit călărețul:
  • dacă cele două picioare din față ale calului sunt în aer, ar însemna că eroul (călărețul) a murit în luptă.
  • dacă un picior din față al calului este în aer, ar însemna că eroul a murit din cauza rănilor primite în război, sau a fost ucis mișelește.
  • dacă toate cele patru picioare ale calului sunt la sol, ar însemna că personajul aflat pe cal a murit de moarte naturală. "
 Nah, statuia din Oradea arata cam asa:
Statuia din Craiova a aceluiasi personaj arata cam asa:Sper ca toata lumea stie ca Mihai Viteazul a murit asasinat miseleste.
Sa nu credeti ca statuia de la Oradea e foarte bine lucrata, e doar o statuie mare. Oamenii care au contribuit la asezarea ei acolo sunt foarte nervosi pentru ca actualul proiect de renovare a Pietei implica mutarea statuii in alta locatie - un fost cimitir, transformat in parc, probabil cel mai aglomerat parc din oras.
In locul lui Mihai Viteazul va fi asezat Ferdinand I, supranumit „Ferdinand Întregitorul” asa cum era piata respectiva in perioada interbelica.
Desigur, mai avem apoi nationalistii maghiari - ei il vor in piata pe Ladislau pentru ca ar fi fost intemeietorul orasului, mai corect ar fi spus ctitorul manastirii fortificate - aka - cetatea Oradea. Desigur, nu conteaza ca vestigiile duc pana in epoca de piatra, locul acesta fiind locuit de cand lumea, am putea zice. Se pare ca ungurii vechi au adus sub seaua de la cal, nu se stie exact de unde, cetatea si au plantat-o aci, lasand romanii gura casca vre-o cateva sute de ani pana cand, evident, le-am furat-o se pare.

Cine rupe acuma nationalismul roman, cel putin cu subiecte de genul celui de mai sus e bine aliniat pe scandalul care vine de la rasarit.
No comments: