Wednesday, October 14, 2009

Despre sport

Nu poti sa vorbesti despre sport in Ro, pentru ca nu prea exista, avem in schimb un numar foarte mare de suporteri si de grasani imbracati sport.
E la moda sa mergi seara la fotbal, e la moda sa mergi la sala, defapt cred ca asta e sport national - trasul de fiare asa dupa ureche, fara antrenori pentru ca se stie ca aia habar nu au, noi romanii in general suntem experti in orice problema deci n-avem nevoie de sfaturi.
Despre sportul de performanta cu mici exceptii, putem vorbi la timpul trecut pentru ca am avut mari atleti, am avut o echipa buna de fotbal, am avut tenismeni de valoare, am avut, am avut, am avut... Ca orice lucru pe care il ai se mai si termina, incet, incet eu zic ca vor disparea si bruma de sportivi de performanta pe care ii mai avem, desigur oameni pasionati se vor gasi tot timpul pentru a sustine o echipa de polo, o echipa de judo, un tenisman, etc. dar la nivel national ca sistem organizat si institutionalizat sportul nu inseamna mare lucru.
Am fost anul asta la vecinii polonezi, acolo lumea alearga de placere nu pentru "sclabit", acolo spatiile verzi si parcurile sunt gandite pentru miscare in aer liber, nu sunt taiate de alei asfaltate care arata bine pe hartie dar in practica neaspectuase si fara utilitate. Lumea merge cu bicicleta nu pentru ca e la moda si e "trendi", ci pentru ca e o placere, nu te ineaca gazele de esapament, nu te injura burtosii cu manele.
M-am intalnit zilele astea la mare imbulzeala din centrul orasului cu tot felul de cunoscuti, printre altele am fost intrebat despre sanatatea mintala :"ce esti nebun de alergi in jurul parcului cu orele!? " oamenii nu inteleg placerea de a fi in forma ( a nu se confunda cu a fi umflat cu pompa la sala) , nu pentru ca sunt prosti ci pentru ca nu au o cultura sanatoasa in acest sens. Cu aceasi oameni m-am vazut recent la o sala de forta unde am ajuns din intamplare la un mic antrenament, dupa 4 luni de 'pauza' am impins la piept fara emotii 100kg, maximul a fost 110kg acum 4 luni, la serii. Ei au ramas la aceleasi antrenamente, aceleasi haine, aceleasi greutati. aceeasi muschi. Personal, nu am slabit decat la volum dar am castigat enorm la rezistenta, la sanatate si la perceptia despre sport, prin alergat, innot si mai nou bicicleta. Ma pregatesc de iron man.

8 comments:

crs said...

de stafeta la ionman ;).

nu indu lumea in eroare ca o sa-si faca cruce cand te vede pe strada.
:))

Marius said...

ba si eu rad de tine, cand te sui pe cigla :)) poate ii pica si ii fi belit in jenunchii .. fain ti-o sta )

Enzo said...

@crs - telul final e IronMan nu ? alerg, inot, astept sa se indrepte cat de cat vremea sa iau si bitza la plimbare... este vreme. ;)

@marius - maaa, astea nu's biciclete de dat in fata blocului, cu astea daca pici ajungi pe la reanimare, i bicicleta de viteza. Lasa ca o sa te chem odata sa imi faci niste poze asa sportive. :))

Marian George Eugen said...

pai foarte bine faci, miscare trebuie, esti in forma si mai rezistent la boli. mai demult bagam si io baschet si bitzicli aproape in fiecare zi, da de cand cu lucru le-am lasat si o crescut burta. cred ca nici nu mai stiu mere pe bitza. :)

Enzo said...

Jorj, vezi ca un bai nu vine niciodata singur, burta atrage dupa sine o cocoasa si asa mai departe...
:P

Programare Sociala said...

Am început și eu antrenamentele. Scopul e același. Participarea la o ediție de triatlon.

P.S. La mine la sală, antrenorii chiar sunt varză.

Enzo said...

@ Programare - noi mergem la stafera de data asta, eu sunt la bicicleta, Crs la alergat, mai avem nevoie de un om la innot, cum te descurci la disciplina asta ?
De sala m-am cam lamurit/saturat - singurele antrenamente interesante sunt cele de picioare ( serii de 10x20) si eventual umeri la fel superserii. :D

Marius said...

pune si tu un post nou, cum alergi cum te antrenezi , sau numa vorbele .. sa vedem dovezi :)) fapte, o poza cum alergi :)