Monday, August 18, 2008

Minirazboi

Asa se cheama cel putin ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta in Georgia.
Jurnalisti atacati , declaratii de presa pompoase, ce mai ? mana curata pentru massmedia, pe langa minunata olimpiada de la Beijing.


Ca de obicei mi se pare o incordare de muschi, aprobata si regizata mult timp inainte de a se intampla - sumitul de la Bucuresti, sau poate asta a fost doar "aldamasu" .
Un joc executat foarte bine pe scena politica de niste actori notorii, Bush il asigura pe conducatorul georgian (Georgia’s Vladimir Zhirinovsky) ca e de partea lui, asa ca la prima ocazie, cand ochii lumi's atintiti spre jocurile olimpice, pac se apuca sa faca ordine in ograda, (Osetia de Sud), dar s-au trezit cu un atac masiv rusesc pe cap, la care nu au raspuns asa cum ar fi trebuit.
Odata ce ai cat de cat in fata datele problemei nu mai poti fi manipulat chiar asa de usor de presa care ne prezinta Georgia drept un mielusel si Rusia un urs mare si fioros. Cand se intampla ceva rau, vina nu este doar de o singura parte. Georgienii incearca sa reconstruiasca o structura statala, bazata pe niste granite aproximative, care dateaza din vremuri medievale. Istoria ne invata totusi ca in zona respectiva razboiul a fost si este o traditie. De proasta notorietate.


Oameni cruzi, neinduratori, adepti ai violentei gratuite de ambele parti.

E practic un butoi cu pubere, intr-o zona pe unde tre sa treaca 2 mari oleoducte - care intamplator alimenteaza EU cu produse petroliere.
De ce am zis ca georgienii nu au raspuns asa cum ar fi trebuit ?
Rusii au intrat prin tunelul Roki si se aprovizioneaza pe acolo - un tunel situat la 3000 metri altitudine . De ce fortele georgiene destul de bine echipate si innarmate de altfel doar si-au permis sa trimita in Iraq 2000 de oameni, nu au distrus acel tunel printr-un atac aerian sau terestru ? desigur ar fi ramas calea aeriana pentru rusi dar e muuuult mai costisitoare si mai putin accesibila.
De ce zic ca e gandit din timp ?
- concentrare masiva de trupe rusesti in zona cu cateva luni inaintea inceperii ostilitatilor.
- echipament militar rusesc - care nu e chiar de cea mai buna calitate, am vazut fotografii cu tancuri, camioane, vehicule blindate defecte pe marginea drumului - ingramadit in zona.
- slaba reactie internationala.
- ostilitati duse in timpul olimpiadei de la Beijing.
- inconstienta(?, sau premeditarea sau planificarea din timp) de a ataca un adversar ( Osetia) care are drept aliat, vecin direct, un colos cum e Rusia.


De ce oare ne miram de ferocitatea de care dau dovada trupele rusesti ? nu aveti bunici care au trecut prin al II-lea razboi mondial ? au trecut doar 60 de ani de atunci, un popor nu se civilizeaza intr-un interval de timp atat de scurt, mai ales sub regimul comunist. Citeam pe undeva ceva declaratie a nush carui sefut american : "rusii au exagerat, au trimis prea multe trupe etc." - deci nu e problema ca au invadat Georgia, e problema ca au "exagerat" - oare ? pai asta inseamna razboiul sa iti nimicesti adversarul, sa il coplesesti prin forta trupelor, numarul lor, superioritate tehnologica etc. Trebuiau sa faca oare ca si francezii in Vietnam ? cam repede am uitat de Dien Bien Phu .

Personal mie sila de toata aceste declaratii, luari de pozitie, politica pura, nu se face nimic, se vorbeste frumos, se dau decalaratii ce suna bine si pe la spate se intalnesc si impart lumea asa cum vor, doar isi permit. Toate astea pe spatele unor oameni care nu inteleg mare lucru, pentru niste interese care servesc nesimtit de putini oameni.

1 comment:

Anonymous said...

ember ar trebui sa te faci analist politic sau ceva de genu =))

m`ai dat pe spate cu articolul asta ;)) mai adi .... da de ei nu mai putem noi face niste gratare sau din cauza lor no sa mai alunece berea pe gat :))

dai in pola mea cu razboaiele lor apocalipsa e aproape oricum :))