Thursday, November 5, 2009

Despre istorie

Stateam aseara linistit in pat ca pensionarii si cautam un program cat de cat, pe History Channel vad ceva despre Imperiul Roman si cum au cucerit ei Dacia. Interesant zic si raman sa vad cum interpreteaza ei evenimentele.
Cateva spicuiri asa, pe langa prezentarea total deplasata in care romanii erau comparati cu americanii si dacii cu irakienii (lol!) :
- Burebista a fost un soldat a lui Decebal - no coment, suna ca un extemporal scris de un elev retardat sau prea beat.
- Decebal era un asupritor, un cuceritor de teritorii care nu ii apartineau pentru ca organiza expeditii la sud de Dunare, teritoriu dac, proaspat cucerit de romani, pentru ca ar fi fost foarte bun pentru agricultura?! Bineinteles romanii au avut un scop nobil in a cuceri aceasta tara foarte bogata in aur de exemplu, cu resurse naturale si umane vaste.
Sincer am cam ramas cu gura cascata. Era asa o mare diferenta intre ceea ce vedeam eu la televizor si ceea ce am invatat la scoala (istoria a fost una din materiile preferate).
Am mai vazut cateva documentare care sunau diferit fata de ceea ce am invatat la scoala dar nah... am zis 'stupid americans' de data asta insa m-au enervat pentru ca era evident o harababura in toata prezentarea respectiva. Practic au falsificat datele si au prezentat totul intr-o maniera total deplasata.
De ce se intampla asta ? Probabil pentru ca le permitem si pentru ca ne-am facut o imagine de oameni care nu se supara, care indura multe si nu zic nimic, nu se revolta, un fel de 'stupid people' cum zicea Brucan, fie-i tarana grea! si probabil au dreptate dar nu e corect, nici politic, nici moral, nici stiintific. Le urez ca dupa secole si secole chinezii care vor fi la putere sa isi bata joc de ei si sa le falsifice istoria asa cum fac ei acuma cu cine isi permit, inca.

7 comments:

Marius said...

bai, tinere ia de aci si documenteaza-te cu realitate de zi cu zi si numai decoperi sacurea razboiului ca vin vremuri de criza si de gripa care ne va face pe noi ISTORIE : http://vodpod.com/watch/1589673-rik-clay-2012-transition-of-the-ages

Enzo said...

Zic pas.
Nu ai inteles ideea. ;)

Tudor said...

Da' de ce sa-i fie tarana grea? nu am inteles ...

Enzo said...

Despre morti numai de bine, despre comunisti (in sensul ala rau) numai de rau.

Anonymous said...

..exista si varianta ( evident nerealista) ca istoria invata de noi in scoala sa fie inexacta.Intr-adevar etienne le grand s-a batut cu turcii de i-a uscat si nu a platit bir nici un domnitor roman,asa sa le ramana numele

Enzo said...

Bun bun... aia e una, dar cand ai zice de exemplu ca Napoleon a luat bataie de la Hitler ar fi cam deplasat nu ? mai ales cand te prezinti ca "History Channel" ce credibilitate mai ai dupa o asemenea prezentare?!

Anonymous said...

asta n-am auzit si spre binele televizorului meu sper sa nu aud pe HC asa ceva :(