Friday, August 29, 2008

Sinistrati

Am prins ieri stirile de la ora 5, acasa la pretenamea, impreuna cu tata socru. Se uita el la fel cum se uita taicameu sau oricare 95% din oamenii de varsta aia 50-60 ani la stirile horror de pe prosteve, nu ca alea de pe alte posturi ar fi mai bune cu ceva.
Eu din principiu nu ma prea uit la teve in afara de animal planet, discovery si alte programe cat de cat interesante asta si pentru ca de obicei nu am timp si atunci cand apuc prefer sa vad ceva interesant.
Sa revenim, stirile de la ora 5 - injunghieri, omoruri, violente si ei da... sinistrati!
Ne arata un grup de 2-3 case undeva in moldova (no offense, dar unde altundeva ? ), care stateau sa se darame, construite fiind pe malul unui curs de apa care a surpat malul de cateva ori... Batraneii care locuiau acolo au reconstruit casele de 2-3 ori dar pe acelasi loc, se plang saracii ca li se darama casele si nu ii ajuta nimeni. Bun. Adevarat. Aceeasi batranei pun pariu ca se duc la biserica duminica de duminica si lectura lor preferata e biblia, unde scrie clar sa iti faci casa pe deal si nu in vale langa apa. Desigur e mai greu, nu e la fel de comod, dar cel putin nu te ia valu' nu ? Stau si ma intreb de ce nu si-au facut casele alea in alt loc, de ce dupa 3-4 inundatii consecutive se incapataneaza sa se planga, cand in mod evident e mult mai usor sa construiesti 2-3 cocioabe in alt loc decat sa schimbi sau sa amenajezi un curs de apa.
Parerea mea e ca ei nu sunt doar niste victime, sunt doar produsul unei societati bazate pe resemnare si incrucisarea mainilor in san, ca doar "ajuta-O-a Domnul"!
Mai sunt apoi si alte aspecte ale problemei : te trezesti cu sinistratul la usa : da-mi ca mi-a luat apa casa, ca un bun crestin il ajuti ca doar e necajit, trece anul si vine iar, cam in aceeasi perioada cu aceeasi poveste... ei da... si atunci ce faci ? daca ii dai iar il inveti cu narav, daca nu ii dai se cheama ca nu esti un bun crestin si om de omenie. Prefer sa nu ii mai dau, poate invata si el niste lucruri elementare, nu doar de bun simt.

2 comments:

Anonymous said...

Caline, poate acei oameni nu reusesc sa-si construiasca casa in alta parte, pe deal, pentru ca nu isi permit sa cumpere teren intr-un loc mai ferit de inundatii. In plus, cum crezi ca ar putea sa plateasca constructia unei case atata timp cat ei cu greu reusesc sa repare ceea ce apa le darama? Da, daca stai sa te gandesti ca in loc sa ivestesti anual bani in reparatii mai bine ii investesti intr-o casa noua si in cativa ani iti acoperi investiatia, ai dreptate - este mult mai eficient sa-ti construiesti o casa noua "pe deal". Dar atata timp cat ei nu vor primi niciodata un credit de la banca sau cat timp cartofii cultivati in propria lor gradina nu vor aduce veniturile necesare construirii unei noi case, acest lucru nu va fi posibil. Cat despre faptul ca sunt sinistrati in Moldova gandeste-te cat ploua pe an acolo, la procentul de zone muntoase, etc...inainte de a considera ca in Moldova se intampla tot ce este mai rau. Parca si judetul Brasov este o zona cu inundatii frecvente si parca Brasovul nu e in Moldova....sau ma insel eu ca nah...doar sunt moldoveanca si poate nu stiu?!
Super S.

Enzo said...

pertinent punct de verede totusi :
- statul aloca miliarde pentru REFACEREA locuintelor afectate de inundatii, pentru ca anul viitor sa o ia de la inceput.
- la mine in sat terenurile inghitite de lacul de acumulare recent construit au fost inlocuite cu alte terenuri din fondul comunal etc. sau au fost despagubiti proprietarii, dupa caz. nu cred ca nu exista loc si posibilitate de realocare a terenului pentru constructia de locuinte intr-o zona mai sigura.
- am vazut sinistrati si alunecari de teren masive si in Mures de exemplu, peste noapte s-a deplasat mai mult de 2 metri drumul cu casele de pe margine cu stalpi de electricitate, s-au daramat poduri etc. tot din vina oamenilor pentru ca au defrisat ca nebunii dealuri intregi, dar urmatorul an asa ceva nu s-a mai intamplat pentru ca invatasera o lectie.
Nu am nimic cu moldovenii, dar in unele privinte modul de rezolvare a problemelor in zona respectiva lasa mult de dorit si ne afecteaza si pe noi in mod indirect.